Kompostowanie to najprostszy recykling i najlepszy sposób, żeby uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Zachęcając do ograniczenia ilości odpadów biodegradowalnych trafiających do pojemników na odpady, przedstawiamy zasady kompostowania.
JAK KOMPOSTOWAĆ ODPADY ORGANICZNE!
Kompostowanie to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy (też dżdżownice) do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.
Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepach ogrodniczych lub można wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie.
Pryzma kompostowa to najprostszy sposób zagospodarowania odpadów organicznych. Odpady układa się bezpośrednio na ziemi, na spodzie można położyć grubsze gałązki, a pozostałe odpady układać na przemian rozdrobnione z grubszymi, można też przesypywać je ziemią lub starym kompostem.
Dół kompostowy to również prosty sposób na gromadzenie i przetwarzanie bioodpadów. Odpadki kuchenne i ogrodowe układa się w prostokątnym wykopie o głębokości ok. 40 cm. Dół kompostowy utrzymuje wilgoć lepiej niż pryzma, choć długotrwałe opady mogą doprowadzić do gnicia odpadów. Dobrze jest przykryć wypełniony dół słomą, sianem lub liśćmi.
Dla tworzenia się wartościowego kompostu ważne jest, aby zachować odpowiednie warunki:
- wybrać odpowiednie miejsce, nie przeszkadzające sąsiadom, w cieniu, osłonięte od wiatru na przepuszczalnym podłożu,
- należy zapewnić dostęp powietrza do kompostowanej masy, żeby zapobiec gniciu,
- trzeba zapewnić właściwą wilgotność kompostu nie może być zbyt suchy, można przy wysuszeniu polać wodą lub dodać wilgotnych odpadów, ani za wilgotny, bo grozi gniciem, wówczas można dodać odpadów bardziej suchych.
SUROWCE NADAJĄCE SIĘ NA KOMPOST
Odpady ogrodowe: skoszona trawa, liście, drobne gałęzie, spadłe owoce, resztki owoców i warzyw, odpady kuchenne (obierki z owoców i warzyw), stary, suchy chleb, fusy po herbacie i kawie, skorupki z jaj, i inne takie jak popiół z drewna, papier rozdrobniony.
Nie kompostujemy: odpadów mięsa, ryb, kości, zepsutej żywności, tłuszczy, płynnych resztek jedzenia (przyciągają szczury, myszy, muchy) odchodów zwierzęcych, tkanin, niedopałków, popiołu z węgla kamiennego i koksu, osadów przydomowych oczyszczalni ścieków.
Kwestie prawne budowy przydomowego kompostownika reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002r. nr 75, poz. 690 z późn. zm.), który w § 36 wskazuje szczegółowe warunki lokalizacji tego typu urządzeń.