JAK KOMPOSTOWAĆ ODPADY ORGANICZNE!
Kompostowanie to stara metoda produkcji wartościowego nawozu organicznego – kompostu. Odpady organiczne są przetwarzane w czasie kompostowania przez rozmaite mikroorganizmy (też dżdżownice) do postaci prostych związków, które mogą wzbogacać glebę pod uprawę roślin.
Kompostować można w specjalnym kompostowniku przydomowym (do nabycia w sklepach ogrodniczych lub można wykonać samemu), jak też w otwartej pryzmie w ogrodzie.
Pryzma kompostowa to najprostszy sposób zagospodarowania odpadów organicznych. Odpady układa się bezpośrednio na ziemi, na spodzie można położyć grubsze gałązki, a pozostałe odpady układać na przemian rozdrobnione z grubszymi, można też przesypywać je ziemią lub starym kompostem.
Dół kompostowy to również prosty sposób na gromadzenie i przetwarzanie bioodpadów. Odpadki kuchenne i ogrodowe układa się w prostokątnym wykopie o głębokości ok. 40 cm. Dół kompostowy utrzymuje wilgoć lepiej niż pryzma, choć długotrwałe opady mogą doprowadzić do gnicia odpadów. Dobrze jest przykryć wypełniony dół słomą, sianem lub liśćmi.
Dla tworzenia się wartościowego kompostu ważne jest, aby zachować odpowiednie warunki:
- wybrać odpowiednie miejsce, nie przeszkadzające sąsiadom, w cieniu, osłonięte od wiatru na przepuszczalnym podłożu,
- należy zapewnić dostęp powietrza do kompostowanej masy, żeby zapobiec gniciu,
- trzeba zapewnić właściwą wilgotność kompostu nie może być zbyt suchy, można przy wysuszeniu polać wodą lub dodać wilgotnych odpadów, ani za wilgotny, bo grozi gniciem, wówczas można dodać odpadów bardziej suchych.
SUROWCE NADAJĄCE SIĘ NA KOMPOST
Odpady ogrodowe: skoszona trawa, liście, drobne gałęzie, spadłe owoce, resztki owoców i warzyw, odpady kuchenne (obierki z owoców i warzyw), stary, suchy
chleb, fusy po herbacie i kawie, skorupki z jaj, i inne takie jak popiół z drewna, papier rozdrobniony.
Nie kompostujemy: odpadów mięsa, ryb, kości, zepsutej żywności, tłuszczy, płynnych resztek jedzenia (przyciągają szczury, myszy, muchy) odchodów
zwierzęcych, tkanin, niedopałków, popiołu z węgla kamiennego i koksu, osadów przydomowych oczyszczalni ścieków.
Kwestie prawne budowy przydomowego kompostownika reguluje Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002r. nr 75, poz. 690 z późn. zm.), który w § 36 wskazuje szczegółowe warunki
lokalizacji tego typu urządzeń.
Popiół i żużel paleniskowy odbierany u źródła w szarych workach, musi być wystudzony.
PSZOK (Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów)
Znajdujący się w miejscowości Jedlanka Stara 114 (byłe składowisko odpadów komunalnych) będzie świadczyć usługi w poniedziałki w godz. 9:00 – 17:00,
od wtorku do piątku w godz. 8:00 - 15:00 oraz w ostatnią sobotę miesiąca w godz. 7:00 - 15:00 .
Odpady przyjmowane na PSZOK:
- Odpady z papieru i tektury, odpady metali, odpady tworzyw sztucznych, odpady opakowaniowe wielomateriałowe, odpady ze szkła, meble i inne odpady wielkogabarytowe, zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny, świetlówki i inne źródła światła, przeterminowane leki i chemikalia, zużyte baterie i akumulatory, używane opony samochodowe bez felg do 21 cali, odpady ulegające biodegradacji ze szczególnym uwzględnieniem bioodpadów, odpady budowlane i rozbiórkowe, popiół i żużel paleniskowy z gospodarstw domowych,
Nie przyjmujemy:
- Odpady zawierające azbest, części samochodowe, opony pochodzące z działalności gospodarczej i rolniczej, folie z tuneli z działalności gospodarczej i rolniczej, sznurki, pojemniki po olejach i opryskach.